Belgisch Upledger Instituut voor somato-emotionele craniosacraal therapie

Upledger Instituut Belgium (UIB) voor opleiding in de gezondheidszorg

Voor wie?

  • Professionele gezondheidswerkers, met een medische of paramedische achtergrond, op zoek naar een complementaire toevoeging in hun basisberoep, met de mogelijkheid tot een CST-D diploma.

  • Alternatieve therapeuten, op zoek naar een complementaire toevoeging in hun basisberoep of een nieuw beroep binnen de welzijnszorg, met de mogelijkheid tot een CST-C certificatie.

De opleiding is toegankelijk voor alle therapeuten, die deze somato-emotionele benadering wensen toe te passen om hun patiënten te ondersteunen in hun fysiek en emotioneel welzijn. Tevens hebben we het belang kunnen ervaren van een opleiding waaraan verschillende beroepsoefenaars deelnemen, want het delen van visies en verschillende therapeutische aanpak, juist in een gemeenschappelijke zoektocht, faciliteert de communicatie tussen de verschillende beroepsbeoefenaars.

De CST geeft bijkomende tools in de therapeutische mogelijkheden en de somato-emotionele communicatie.
Erkende therapeuten (binnen de gezondheidszorg) kunnen de basisopleiding afronden met een diploma CST-D (binnen de gezondheidszorg) of CST-C (binnen de welzijnszorg).
De certificaten en diploma’s van het UIB worden mondiaal erkend door alle Upledger instituten.

De missie van het UIB

De doelstellingen van het UIB zijn :

  • een gepersonaliseerde, pluridisciplinaire integreerbare opleiding aanbieden.

  • met aandacht voor een kwalitatief contact met de patiënt (positieve gezondheidszorg).

  • waarin het accent wordt gelegd op lichaamsbewustzijn en de behoefte van de patiënt.

  • met specifieke aandacht voor een multidisciplinaire communicatie in de zorg.

  • informatie & onderzoek : overbruggen van de link tussen de (para)medische en de complementaire zorg.

Een internationaal netwerk

Het UIB maakt deel uit van een mondiaal netwerk van Upledger instituten in onderlinge samenwerking. Hetzelfde programma CST-SER wordt overal ter wereld onderwezen, volgens het basismodel van Dr. John Upledger. Het is dus steeds mogelijk om modules in andere Upledger instituten te volgen. De lijst van het Upledger-netwerk kan je terugvinden op de

Website van Upledger International

De docenten en de assistenten

De docenten van het UIB hebben een multidisciplinaire achtergrond, zoals kinesitherapie, osteopathie, geneeskunde, vroedvrouw, psychotherapie en hebben veel ervaring in de uitoefening van de craniosacraal therapie. De docenten hebben een didactisch intensieve opleiding gehad via Upledger International en leiden op hun beurt nu nieuwe docenten op met de toestemming van het Upledger Institute USA. Voor bepaalde cursussen doen we ook een beroep op externe docenten.

Alexandra Wauthier

Alexandra Wauthier

Kinderpsychiater, CST-D. UIB : docent psychopathologie.

Afgestudeerd in de geneeskunde in 1999 en in de kinderpsychiatrie in 2010, ben ik altijd geïnteresseerd geweest in de mens als geheel. Voorafgaand aan mijn opleiding tot kinderpsychiater, werkte ik 2 jaar op de spoedeisende hulp, en daarna was ik betrokken bij Artsen Zonder Grenzen voor 3 missies in Afrika. Omdat ik de medische studies als frustrerend ervoer vanwege hun onvolledige bijdrage aan het begrip van de mens in zijn subjectiviteit, en psychiatrische studies het lichaam verwaarlozen in zijn organische dimensie, probeer ik sindsdien de twee te verzoenen en te integreren in mijn manier van werken. De benadering in cranio-sacrale therapie stelt me in staat om in mijn behandelingen het somatische aspect op een subjectieve en gehumaniseerde manier aan te pakken.
Aline Thiernesse

Aline Thiernesse

Kinesitherapeute, CST-D. UIB : docent SER-SUP-ADV-PED

Als CST-beoefenaar gedurende 15 jaar, heb ik vandaag het geluk om met heel mijn hart deze prachtige praktijk over te dragen die iedereen begeleidt op zijn weg naar zichzelf en daar gezondheid vindt. CST beoefenen is voor mij een steen in het bouwwerk van een verantwoordelijke, inclusieve, duurzame en zinvolle samenleving. Het geeft me veel voldoening, vreugde en plezier in mijn dagelijks leven.
Dominique Porret

Dominique Porret

Vroedvrouw, CST-D. UIB : docent PED

De cranio-somato-emotionele therapie is een prachtige ontdekkingsbron voor zowel patiënten als therapeuten. Door deze benadering voornamelijk toe te passen bij baby’s, verrijkt het mijn praktijk als verloskundige en maakt het ook een echte holistische benadering mogelijk met de ouders. Het doorgeven van deze mooie benadering is een waar genoegen voor mij.
Florence Kyriakides

Florence Kyriakides

Kinesithérapeute, CST-D. UIB : Assistent : SER.

Ik ben al 35 jaar kinesitherapeut en opgeleid in manuele therapie. Een levenslange reis en onderzoek om zo dicht mogelijk bij de patiënten te zijn die ik in mijn praktijk behandel.
Daarna ontdekte ik de craniosacraal therapie en somato-emotionele therapie, en heb deze geïntegreerd met de overtuiging dat het de logische voortzetting was van mijn pad. Deze opleiding is ook een ontmoeting met jezelf. Ik ben ervan overtuigd dat lichaam en geest nauw met elkaar verbonden zijn, en ik ben zeer blij dat ik de kans heb om deel uit te maken van een prachtig team van gepassioneerde trainers.
Jan Vanbutsele

Jan Vanbutsele

Osteopaat DO, CST-D. UIB : docent CST & superviseur CST.

Gefascineerd door beweging als expressie van het leven en mijn leven. Mijn studie als licentiaat LO was de start, gevolgd door een licentie in de kinesitherapie. De verdieping kwam er een paar jaar later met een diploma osteopathie. Mijn gebrek aan voldoening in sommige werkresultaten heeft me uiteindelijk tot de CST gebracht. Op mijn levenspad ben ik nu op het moment gekomen om mijn ervaring en kennis verder door te geven aan de studenten van het UIB.
Laurence De Clerck

Laurence De Clerck

Osteopaat D.O./ CST-D. UIB : assistent CST

De mens is een totaliteit. Van het kleinste micro-organisme tot wereld grootsheid. Doorheen mijn studies Kinesitherapie, osteopathie en cranio-sacrale therapie groeit het anatomisch inzicht dat het lichaam een dynamisch , zelfhelend organisme is die voortdurend interageert met zijn omgeving en dit zowel intern als extern.
Laurent Gilly

Laurent Gilly

Kinesitherpeut, CST-D. UIB : docent CST-SUP-ADV-ANAT.

Sinds mijn prille jeugd, ben ik geprikkeld door de paramedische wereld.
Na mijn opleiding kinesitherapie, ben ik manuele therapie gaan volgen, om tenslotte bij de acupunctuur te eindigen. De beperkingen die ik ervaarde in de praktijk en de wens tot een andere aanpak hebben me naar de CST geleid. De CST heeft me niet alleen als therapeut laten ontplooien maar vooral ook als mens.

 

 
Marc Van der Straeten

Marc Van der Straeten

Osteopaat DO, CST-D, UIB : directeur UIB, docent CST-SER-SUP, ADV CR, ADV Diag, CST-wervelkolom.

Als osteopaat en craniosacraal therapeut heb ik 30 jaar in de praktijk ervaring opgedaan en begeleid sinds 2001 therapeuten uit verschillende takken van de gezondheidszorg in hun zoektocht en hun vorming tot craniosacraal therapeut aan het Upledger Institute Belgium.
Een boeiende ontdekkingstocht, fascinerend wat er in mensen leeft en wat hun autorealiserende mogelijkheden zijn.
Monique Volkering

Monique Volkering

Haptonomie, manuele therapie CST-D, UIB : docent SER-SUP-ADV-PED-ANAT.

Monique heeft meer 20 jaar ervaring als therapeut en docent SER-PED-ADV bij het Upledger Institute Nederland en België. Zij beoefent de CST sinds 1991 met volwassenen en vooral ook
met kinderen en hun ouders. De principes van de CST zijn haar levensfilosofie.